Sebeláska

VZTAHY - Sebeláska
Oblast vztahů poskytuje největší možnost k růstu. Vztahy jsou základem všeho a jsou všude kolem nás. Vztah sám k sobě, k rodičům, sourozencům, partnerovi, ostatním lidem, kolegům, zemi, přírodě, zvířatům, k práci… Všechny vztahy jsou vzájemně propojené a je potřeba je mít v harmonii.
Naše vztahy jsou odrazem našeho vnitřního přesvědčení. Začít musíme u toho nejdůležitějšího. Vztahu sám k sobě, k naší sebelásce. Uložené pocity ublíženosti, smutku, vzteku, lítosti, samoty, nepochopení … se nám odrážejí ve všech ostatních vztazích.Milostné vztahy nám dodávají smysl života, radost ze života… Naopak neúspěšné vztahy mohou v životě způsobovat velké bolesti. Vztahy s blízkými lidmi, rodinou, které milujeme, nám poskytují bezpečí a jistotu. Můžeme se na ně spolehnout a obrátit v případě stresu nebo strachů, důvěřovat jim, a to nám pomáhá překonat problémy a starosti.
Sebeláska
Sebeláska
Vztah sám k sobě, naše sebeláska
Sebeláska je ten nejdůležitější, který ovlivňuje i všechny ostatní vztahy. Sebeláska je v životě každého klíčová, je to zdroj energie. Formuje se v nás již od dětství a je základem pro lásku ve všech ostatních vztazích. Podporuje naše fyzické i psychické zdraví. Zdravá sebeláska je pro nás velmi důležitá. Máme pozitivní náhled na život, věříme si, jsme odvážní, dobře se rozhodujeme a lehce se vypořádáváme s problémy.
Pokud nemáme dostatečnou sebelásku, většinou se vidíme tak, jak nás vnímají druzí lidé. Nevěříme si, podceňujeme se, nelíbíme se sami sobě, máme komplexy a nedokážeme se vidět jako krásné, schopné, jedinečné bytosti. Bojíme dělat kroky bez podpory druhé osoby, bojíme se nových věcí. Pokud se naučíme mít rádi sami sebe, uvidíme i druhé novýma očima. Už nám nebudou zrcadlit naše bolesti.
Jak se mít rád?
Ze všeho nejdřív se přestaňte kritizovat. Respektujte se a uvědomte si, že každý kousek vás si zaslouží péči a ochranu. Naslouchejte svým potřebám a schopnostem. Chovejte se k sobě tak, jako byste se chovali ke svému malému dítěti. Mnoho lidí si plete sebelásku se sobectvím. Sebeláska znamená, že se mám ráda taková, jaká jsem i se svými nedokonalostmi, že se oceňuji a podporuji na cestě za svými sny a cíli. Pokud chceme v přítomnosti dosáhnout trvalého pocitu štěstí, musíme se naučit milovat sami sebe.
  • Zaměřte se na to, co je na vás dobrého.
  • Přijměte své negativní stránky a začněte na nich vědomě pracovat.
  • Chvalte se za maličkosti, buďte k sobě milí, laskaví, dělejte si radost věcmi, které máte rádi. Udělejte si každý den chvilku jen pro sebe.
  • Jezte zdravě, cvičte, meditujte, choďte do přírody. Příroda je vynikající místo na očištění a získání nové energie. Dělejte věci, které vás baví.
  • Známá je metoda se zrcadlem. Mluvte na sebe před zrcadlem, říkejte si, že se milujete přesně takový, jací jste, že jste krásní, úžasní, milí, a že dokážete všechno co budete chtít.
  • Podporujte se, motivujte, najděte v sobě vnitřní sílu, oheň, který ve vás je.
Milujte se! Lidé se nemají rádi z různých důvodů. Že jsou malí, tlustí, oškliví, myslí si, že nejsou dost dobří, že je nikdo nemá rád, že jsou hloupí, neschopní, nešikovní …Zaměřte se na své dobré vlastnosti, začněte si vážit svých předností, všech krásných věcí, uvnitř i vně vás. Přijměte to, co vám na sobě vadí, je to součást vás samotných a začněte na nich pracovat.
Vaše zdravé sebevědomí a sebeláska poroste každým dnem a vy se budete cítit mnohem lépe. Tím, že pracujete na své sebelásce osvobozujete své vnitřní dítě.
Meditace
Workshopy
Další články